Karate voor zelfverdediging

De technieken van RISHINJUKU KARATE zijn effectief. “Muchimi” is de kern. Je beweegt soepel als een zweep met een diagonale ketting van spieren, startend rond de heup tot en met de spieren aan het schouderblad. Dat is ook de vertaling van Muchimi: “zweep-lichaam”. Eens je dit door hebt dan neemt je atletisch vermogen sterk toe. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan hiermee zijn of haar slagkracht verbeteren.

Wil je zelfvertrouwen dan moet je trainen in effectieve technieken. Je mentaal en fysieke veilig voelen brengt je tot rust. Slachtoffers van aanvallen hebben zich al goed met karate kunnen verdedigen. Dit is de SFDOJO filosofie die zelfverdediging (Selfdefense) en het gevecht (Fighting) met elkaar verbind. 

Filip Swennen heeft ook DIVE ontworpen, Directe Interventie Voor Eerstehulpverleners. Deze 3 uur durende cursus is speciaal gericht voor eerstehulpverleners hun noden, waarbij de-escalatie centraal staat. CLICK HIER VOOR MEER INFORMATIE

Zelfverdediging

“Op voorhand had ik nooit gedacht wat deze lessen voor me konden betekenen. Dankzij de zelfverdediging voel ik me veel zelfverzekerder en kan ik omgaan met geweld. Belangrijker is ook dat ik weet hoe een situatie te ontmijnen zodat het niet tot geweld moet komen. Onlangs werd er iemand agressief en wist ik exact wat te doen. Ondanks dat ik enkele slagen ontving, werd ik niet geraakt.” Anonieme vrouw

Zelfverdediging is, voor mij en mijn gezin met twee dochters, de kern van karate. Zelfverdediging is zorgen dat jij, je familie en je vrienden op een veilige plaats geraken. Controleer je ‘ego’, de oorzaak van veel conflicten. Als je kan: Weglopen! Maar dat is niet altijd een optie. Je kan je kind van 7 jaar niet achter laten met een sprint als jullie aangevallen worden. Dan moet je wel jullie verdedigen. Win in zelfvertrouwen met de effectieve technieken van Rishinjuku karate.

Karate was oorspronkelijk voor zelfverdediging. Het werd beoefend door de aristocratie en de bodyguards van de koning van Ryukyu, het huidige Okinawa, Japan.

Competities om van te leren

TATSUJIN betekent ‘expert’ in het Japans. Deze competities van Rishinjuku, zoals in het filmpje, zijn open voor alle vechtsporten en zijn gebaseerd op de oude karate Kakedameshi ‘challenge matches’. Boksen, stampen, ellebogen, kniestoten, kopstoten, trappen naar het kruis, worpen, en grondtechnieken zijn toegestaan.

Wij kunnen veel leren van de experten die zich hieraan wagen. Deze benadering is te vergelijken met Formule 1. De kennis van professionals wordt gebruikt om auto’s voor iedereen veiliger te maken. Zo ook zorgen de experten van Rishinjuku voor veilige trainingsmethodes gebaseerd op hun ervaringen. Daarom kunnen we veilig trainen en weten wat we trainen werkt voor zelfverdediging en het gevecht in competities. 

Onderzoek toont aan dat voor vrouwen zelfverdediging leren de beste aanpak is tegen seksueel geweld. Lees meer door op deze zin te klikken.

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Klik dan maar snel door naar onze praktische informatie.