Instructeur

Be kind, be strong.

Waarom met mij trainen?

facebook_cover_photo

Zelfvertrouwen vond ik uiteindelijk in Rishinjuku karate. Je veilig en sterk voelen, mentaal en fysiek, is het begin van zelfvertrouwen. En dat kan je trainen! Technieken moeten werken, zowel voor zelfverdediging als competitie.

Ik geef les, maar blijf leerling. Ondanks enkele fysieke limitaties streef ik ernaar om de beste versie van mezelf te zijn.

In de zomer van 2018 stapte ik de Rishinjuku karate dojo binnen in Japan. Ik kon mijn ogen niet geloven. Hoe hard konden twee jongens van 14 en 16 jaar wel niet boksen en stampen! En ze hadden slechts twee jaar ervaring. Ik had twee zomers daarvoor al een boek over Rishinjuku karate gekocht in Japan. Maar ik begreep nog niet het potentieel van deze unieke karate stijl. Nu ik het had gezien wilde ik dit leren! De kracht van de innerlijke werking van de spieren-ketting van “Muchimi” en “Chinkuchi” bleken het geheim. Nu kan dit voor het eerst buiten Japan getraind worden bij ons bij SFDOJO.

Mijn vechtsport achtergrond

Ik heb in veel verschillende vechtsporten getraind. De wereld is mijn dojo. Ik ben geboren in Leuven. Daarna heb ik in Nigeria, België, Amerika, Italië, Australië, en Japan gewoond. Nu ben ik terug om mijn kennis te delen.

Op 9 jaar begon ik met Judo. Daarna deed ik verschillende karate stijlen. (ShitoRyu in België, Shotokan in Italië, GojuRyu in Okinawa, en Ashihara in Japan.) Toen ik 3 jaar in Sydney woonde heb ik de Australische Kudo branch, namelijk Japanse Mixed Martial Arts, mee helpen oprichten.

Ik heb ook Shorinji Kempo en Aikido beoefend en getraind in gewapende krijgskunsten zoals Okinawaanse Kobudo, Iaido (zwaard) en Naginata (hellebaard); allemaal toen ik in  Japan woonde. Verder ben ik ook een blauwe band in BJJ. Ik bezoek nu nog wereldkampioenen in MMA (Mixed Martial Arts) in Europa en Japan die een karate achtergrond hebben om hun trainingsmethodes te bestuderen.

Met al deze achtergrond ben ik uiteindelijk bij Rishinjuku karate gekomen. Oude technieken die voor iedereen werken in de 21ste eeuw!

Japanoloog

Ik ben de enigste Japanoloog die karate geeft in Belgie. Ik heb de originele oude karate bronnen in het Japans bestudeerd.

Ik studeerde af als Licentiaat in de Japanologie aan de KULeuven met een thesis over karate. Het Japans Ministerie van Onderwijs financierde mijn onderzoek over de geschiedenis van karate aan de Internationale Budo Universiteit in Japan.  Dit was onder de begeleiding van Prof. Matsui Kantaro, die onderzoek doet in de meerwaarde van Japanse krijgskunsten voor mensen met een beperking.

Verder deed ik ook postgraduaat onderzoek aan de University of Sydney gedurende 3 jaar over de evolutie van karate.

Ik heb het boek “The Meaning of Your Life” geschreven, te verkrijgen op Amazon.

Ik heb de eer om uitgever te zijn van de tweede druk van het boek “Golven Jagen” van Samuël Fouret. Een prachtig boek dat inzicht geeft over hoe je golven kunt voorspellen voor je volgende surf sessie.

Mijn Trainers

Gratis downloads van mijn onderzoeken

– aan de Internationale Krijgkunsten Universiteit, Japan: “The Evolution of Karate: From Secret Martial Art to Worldwide Cultural Sport” -> ThesisBudai

– kranten:

Krant
Krant 2

op de Kudo/Daido Juku official website

– Licentiaat thesis KULeuven Universiteit: Master thesis KUL

– aan de Universiteit van Sydney

Co-Instructeur: Johan Swennen

Vechtsport is reeds jaren een passie van mij.  Het begon in de lagere school met Judo. Vervolgens ben ik karate gaan doen bij Jos Robert, wat tot op heden de belangrijkste basis is. Verder heb ik sterke invloed gehad van Patrick McCarthy, wiens visies belangrijke inzichten leverde voor het  Self-defence aspect van karate.  In Oostende heb ik 1 jaar aikido getraind en bij Frans Stroeven heb ik de “advanced knife instructor” opleiding volbracht.

Als psycholoog heb ik een wetenschappelijke achtergrond in mensen motiveren. Kennis die ik dagelijks gebruik bij mijn werk, Het Gezonde Huis. Daar help ik namelijk mensen naar een gezonde levensstijl (beweging, voeding, stressmanagement en rookstop).

Samen met mijn broer Filip blijven we continu zoeken en exploreren naar verbetering gedurende de trainingen bij SFDOJO vzw.  Bij belangrijke invloeden verdient Filip Swennen dan ook zeker vernoemd te worden.  Niet enkel als broer maar ook als karateka en psycholoog kan ik beamen dat Filip Swennen bij SFDOJO vzw een goede visie en aanpak heeft ontwikkelt wat kwaliteit geeft. Er is meetbare vooruitgang, plezier en je leert er effectief je beter te verdedigen.

Johan Swennen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.