Het Gevecht

fighting_700px

Karate beoefenaars zijn zeer efficiënt in ‘combat sports’ zoals MMA (Mixed Martial Arts).  De gemeenschappelijke trainingsmethodes van deze atleten worden ook gebruikt in onze trainingen.  Er zijn verschillende MMA atleten met een karate achtergrond die MMA wereldkampioen werden: Chuck Liddell, George St-Pierre, Bas Rutten, Ryo Chonan, Katsunori Kikuno, Nobutatsu Suzuki, Lyoto Machida, …  Deze laatste 3 ben ik zelfs gaan opzoeken over de wereld om met hen te kunnen trainen.  Er zijn nog vele andere sterke MMA vechters met een karate achtergrond.

Boodschap van Katsunori Kikuno aan SFDOJO leden tijdens een facebook chat met mij: 空手を愛し、空手を信じ、空手を楽しんで一緒に強くなりましょう! vertaald: “Hou van karate, geloof in karate, geniet van karate en laten we samen sterk worden!”  Video van deze karateka en MMA UFC vechter.

 

Kickboksen was trouwens  in de jaren 50 ontwikkeld onder de invloed van Tatsuo Yamada om karate technieken te kunnen gebruiken in de ring. Semmy Shilt en Andy Hug zijn karatekas die de K-1 titel haalden, een competitie ontwikkeld door karateka’s waar beslist wie de beste stand-up vechter (kickboks, muay thai, karate, enz… ) is in de wereld.  De karateka Stephen Thompson, nu een mma vechter, heeft zelfs een 63 overwinningen – 0 verliezen kickboks record.

 

Worstelen in karate?

Een kennis van basis worsteltechnieken voor zelfverdediging geeft je meer kansen.  Het worstel gedeelte in de les is eenvoudig gehouden en dus steeds met zelfverdediging in gedachten.  Namelijk, proberen zo snel mogelijk terug recht te staan of het gevecht op de grond te beëindigen als de kans er is.  Okinawaans karate heeft  worsteltechnieken  (Tegumi, tuite) die je terugvindt in oude, nog onvertaalde boeken.  Ik reconstrueer die technieken met worstelaars van Kudo, Judo, en Brazilian Jujutsu om hun efficiëntie te testen.  Mijn studies in de Japanologie aan de KU Leuven in België, de Internationale Budo Universiteit in Japan, en Sydney Universiteit in Australië in de Japanse taal gaven mij inzichten in dit element van karate.

 

Video’s van karateka die het heel goed doen in MMA alleen al in juli 2015: (Click op de tekst, dan op de video die verschijnt, enjoy!)

– Twee karateka in de UFC, met de winnaar die SFDOJO basis technieken perfect gebruikt: Linker hook, Rechter Straight combo, positie verbetering op grond, rug nemen en Hadaka Jime wurging

– Ura mawashi kick als verrassing

– Zo gebruik je sport karate voetwerk in mma

– Vrouwelijke karateka, moeder, bijgenaamd ‘karate hottie’, domineert staand en toont mooi grondwerk

– Hard Hitting

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *